A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня"
Omnium atrium medicina noblissima est (З усіх наук медицина – найблагородніша)

Як стабілізувати свій емоційний стан під час війни.

Дата: 27.03.2023 08:45
Кількість переглядів: 35

Більше року повномасштабна війна присутня у нашому житті, вона змінила його одночасно й докорінно. Навіть у тих регіонах де не ведуться активні бойові дії, люди важко сприймають жахливі події які зараз проходять в Україні. З’являються такі симптоми:

  • коливання настрою від страху до ейфорії по декілька разів на день;

  • тривожність;

  • безсоння;

  • агресія;

  • апатія;

  • головні болі та багато інших.

Перш за все треба зрозуміти та пам’ятати, що ці симптоми це нормальна реакція організму на ненормальні події. Як можна цьому зарадити? Наступні дії можуть допомогти впоратись з такими симптомами:

  1. Зробіть щоденний графік та намагайтесь його дотримуватись. Виконання навіть маленьких справ має велике значення адже доводить, що ми здатні досягати поставлених цілей.

  2. Дотримання режиму дня стабілізує нас та дозволяє повернутися організму до звичного ритму життя.

  3. Пам’ятайте про їжу та відпочинок.

  4. Важливо також пам’ятати і про інформаційну гігієну. Звісно зовсім відмовлятися від перегляду новин не слід, але приблизно за годину до сну їх перегляд бажано обмежити.

  5. Якщо маєте можливість допомагайте іншим, рідним, знайомим, сусідам, займайтесь волонтерською діяльністю. Спілкування та допомога іншим також позитивно впливає і на нас самих. Дуже важливо, щоб був запит на допомогу, адже нав’язана допомога зазвичай приносить більше шкоди ніж користі.

Під час війни, людям властиве відчуття, що вони роблять замало для перемоги, працюючи на волонтерських пунктах вдень і вночі, забуваючи про відпочинок та їжу. Слід розуміти, що це також нормальна реакція на ненормальну ситуацію, цим ми підсвідомо хочемо завершити війну якомога швидше. Людський організм має певний запас сил, нажаль, війна це не спринт, а не марафон і потрібно розподіляти зусилля, що дістатися до перемоги. Тому важливо навіть у воєнний час подбати про себе, щоб потім ви змогли допомогти іншим.

 

Психолог реабілітаційного відділення

КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня»

Олександр Рябов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора